Reprezentační i ligový fotbal pro TERIBEAR

Představujeme společný projekt fotbalového svazu a Nadace Terezy Maxové.

Reprezentační i ligový fotbal pro TERIBEAR

S velmi prestižní a renomovanou charitativní organizací se před touto sezonou spojil český fotbal zastoupený Českomoravským fotbalovým svazem a prvoligovými kluby. Se startující sezonou se totiž rozjela spolupráce českého fotbalu s projektem TERIBEAR z Nadace Terezy Maxové dětem.

„Českomoravský fotbalový svaz se hrdě hlásí k charitativním akcím, již v minulosti jsme pomáhali hned na několika frontách. Spolupráce s prestižním a především úspěšným projektem TERIBEAR je pak dalším krokem. Jsem osobně velmi rád, že Nadace Terezy Maxové dětem v čele se svoji zakladatelkou má velkou chuť spojit se s českým fotbalem a pevně věřím, že to bude oboustranně přínosné spojení. S projektem TERIBEAR chceme spolupracovat dlouhodobě a pro dobrou věc vygenerovat maximum prostředků," řekl na startu nové spolupráce předseda ČMFS Ivan Hašek.

„Jsem velmi ráda, že se prostřednictvím ČMFS zapojí do projektu TERIBEAR celý český fotbal. Je to ojedinělý projekt, který si za rok a půl své existence získal řadu fanoušků, a jehož výtěžek pomůže mnoha pěstounským rodinám. Spolupráce s českým fotbalem je velmi konkrétní a osobně se na ni velmi těším," připojila se k hodnocení fotbalového předsedy také zakladatelka nadace, Tereza Maxová.

Spolupráce probíhá jak na ligové, tak i reprezentační úrovni. V části ligové proběhnou dvě předem zvolená TERIBEAR kola, ve kterých se všechny týmy Gambrinus ligy do projektu aktivně zapojí. Prvním TERIBEAR kolem bude 9. soutěžní víkend ligové soutěže, kdy proti sobě mimo jiné nastoupí obě pražská ´S´. Bohemka hraje v Brně. Druhým kolem poté bude zrcadlové 23. kolo tak, aby se jako domácí vystřídaly všechny týmy. V obou těchto kolech každý divák přispěje dobré věci. Za každého fanouška na stadionu totiž domácí klub přispěje na konto projektu TERIBEAR. Navíc všichni úspěšní střelci tohoto kola přidají do pomyslné fotbalové kasičky další tisícikorunu.

Podobný postup bude zvolen také při reprezentační části spolupráce. Za každého diváka, který navštíví jedno ze čtyř kvalifikačních duelů české fotbalové reprezentace v této sezoně, odvede svaz na konto TERIBEAR 10 Kč, částkou 5 000 Kč pak přispějí úspěšní střelci branek z výběru Michala Bílka. Navazovat budou také další aktivity a společné akce, která český fotbal ještě více přiblíží lidem a především pak vygeneruje další prostředky pro samotný TERIBEAR.

Výtěžek z projektu TERIBEAR poputuje na rozvoj a podporu náhradní rodinné péče, zejména pak na profesionalizaci pěstounských rodin. Další oblastí podpory je prevence odebrání dítěte z rodiny. Oba směry (prevence i podpora náhradní rodiny) sledují jednoznačný cíl, kterým je snížení počtu dětí, které vyrůstají v ústavní péči.

Jako velmi nadšená fanynka se v rozhovoru o fotbale prezentovala Tereza Maxová. Světoznámá modelka a především pak zakladatelka a předsedkyně správní rady Nadace Terezy Maxové dětem. Právě s jejím projektem TERIBEAR se před touto sezonou spojil český fotbal.


Tereza Maxová a fotbal - jak jde toto spojení dohromady?
Myslím si, že velmi dobře. Ať už se týká nadace, která se spojuje s českým fotbalem v rámci projektu TERIBEAR nebo mé rodiny, kdy mě moje dítě, které fotbalem žije, postaví střídavě do brány nebo do útoku.


Máte nějaký fotbalový zážitek, ke kterému se ráda vracíte?
Mám, a to setkaní s fotbalovou legendou - Pélém, které se uskutečnilo před několika lety v Londýně. Nejela jsem sama, ale vzala jsem s sebou tehdy desetiletého klučinu, Vojtu, z Dětského domova Vizovice, kterému se takto splnil jeho velký sen.


Jsou mezi fotbalisty osobnosti, s kterými Vás pojí přátelské pouto?
Jsem ráda, že jsem měla možnost poznat spoustu fotbalových osobností - jako třeba Milana Baroše, Tomáše Ujfalušiho, kteří podpořili naši charitativní přehlídku, nebo Vladimíra Šmicera, Karla Poborského, Ivana Haška a Michala Bílka, kteří jsou patrony našeho projektu TERIBEAR. S Petrem Čechem jsem točila reklamu na předsednictví České republiky v EU a v Monaku jsem zase potkávala třeba Jardu Plašila, Pavla Nedvěda nebo Jana Kollera. Tímto jsem ještě nevyčerpala svůj fotbalový repertoár, protože v rámci Mistrovství Evropy v roce 2006 v Německu jsem povečeřela s Louisem Figem a jeho rodinou a následně jsme si i společně užili některá fotbalová utkání. Hlavně ta, kde hrálo Portugalsko.


Máte oblíbený tým, kterému držíte alespoň na dálku palce?
Jako správný patriot - vždy fandím české reprezentaci. Na klubové úrovni pak fandím především všem českým klubům v evropských soutěžích.


Mohla byste našim fanouškům více přiblížit projekt TERIBEAR?
TERIBEAR je ´méďa hrdina´ a současně hlavní symbol nového stejnojmenného projektu. Symbol méďi v sobě vhodně spojuje dětskou tématiku se současným módním trendem. Nadace prozatím úzce spolupracovala se společností SPAR, kde byly k dostání různé charitativní výrobky, kdy část prostředků putovala nadaci. Nyní se spolupráce rozšiřuje a vstupuje do ní český fotbal, a to na ligové, tak i reprezentační úrovni. Výtěžek projektu je určen na rozvoj a podporu náhradní rodinné péče, zejména pak na profesionalizaci pěstounských rodin. Další oblastí podpory bude prevence zbytečného odebrání dítěte z rodiny. Oba směry sledují jednoznačný cíl - dostat děti z ústavů zpátky domů. Česká republika je totiž bohužel stále na prvním místě v počtu dětí, které vyrůstaji mimo svou rodinu.


A otázka, která nemůže nepadnout. Poznáte ofsajd?
Myslím, že ano. Pokud se nepletu, tak ofsajd nastane, když je útočící hráč v momentě přihrávky, která na něj směřuje, blíž k brance než hráči bránícího týmu.